A Milgamma® segíthet a karantén okozta idegi és mozgásszervi mellékhatások leküzdésében

Lehet, hogy Ön is tapasztalja már a koronavírus járvány elleni védekezés egészségre gyakorolt kellemetlen mellékhatásait. Egész nap otthon kuksolunk, lehetőség szerint csak a legszükségesebb esetben – mondjuk egészségügyi séta, bevásárlás céljából – mozdulunk ki. Pihenés, regenerálódás szempontjából kedvelt helyeink kevesebb embert fogadnak, vagy nincsenek is nyitva (pl. bizonyos sportlétesítmények), esetleg korlátozottan érhetők el.

Sokan kényszerülünk home office-ba (otthoni munkára), miközben többségünknek nincs otthon ergonomikusan kialakított mini irodája, nincs kényelmes irodaszéke sem. A konyhaasztal mellett dolgozni napi 8 órát bizony nem ugyanaz, mint egy jól kialakított munkahelyi környezetben. (Ki gondolta volna még idén januárban, hogy egyszer visszasírjuk a mindennapi munkába járást…?)

Persze, otthon tornázhatnánk, hiszen most kifejezetten sok edző, jógaoktató szervez online órákat, de lássuk be, ha a kicsi lakásba szorulnak a teljesen más napirenddel rendelkező családtagok, akkor csak a legelszántabbak és a legnagyobb akaraterővel rendelkezők veszik rá magukat a rendszeres mozgásra a nappaliban, a többiek jelenlétében.

Tetézve a bajt, sokan a nyomasztó hangulatot, az ingerszegény környezetet, a karantén unalmát kreatív kenyérsütéssel, cukrásztudásuk kibontakoztatásával ellensúlyozzák. És a jól (vagy a kevésbé jól) sikerült produktumokat is szűk körben fogyasztják el.

Milyen hatásai lehetnek egészségünkre a koronavírus okozta karantén-életnek?

A mozgásszegény életmódtól és az unaloműző, stresszoldó evéstől már szaladnak is fel ránk a kilók. A túlsúly pedig növeli a mozgásszervi betegségek kockázatát is, ugyanide vezet az egész napos rossz tartás is. Vagyis a home office kényelmetlenségei, a megváltozott munkakörülményekből fakadó helytelen pózok, a mozgáshiány és a hízás együttesen már komoly kockázatot jelent izmainkra, gerincünkre, emiatt derék-, hát-, váll- és nyakfájás alakulhat ki nálunk.

Miért jönnek létre idegi és mozgásszervi panaszok ezektől a körülményektől?

A gerinctáji fájdalmak: a hát-, derék- és nyakfájás oka, hogy az egyes területeken megjelenő nagy terhelést – amit okozhat a túlsúly, a rossz tartás, az ismétlődő megerőltetés – nem tudják az edzetlen, gyenge izmok, a gerinc melletti szalagok kompenzálni, csökkenteni. Ez folyamatos nyomást gyakorolhat a gerinc melletti idegekre is, ami idegkárosodást, fájdalmat, zsibbadást okozhat, és csökkentheti a mozgás képességét.

Az irodai munkát végzőknél a karok, a vállak, a nyak állandó tónusban – megemelve, kinyújtva, felhúzva, előre hajtva – tartása okozhat megfelelő lazítás és kompenzáló edzés-nyújtás nélkül fájdalmakat. Az állandóan ismétlődő mozdulatok pedig az ízületekre vannak káros hatással és hozzák gyulladásba azokat.

Hogyan segíthet a Milgamma® a karantén mozgásszervi mellékhatásainak megelőzésében vagy kezelésében?

Mind a három Milgamma® készítmény benfotiamint, B6- és B12-vitamint tartalmaz különböző mennyiségben és kombinációban.

A zsíroldékony benfotiamin azért hatékony¹, mert biohasznosulása arányos a bevitt mennyiséggel. Ez a hatóanyag szükséges a szőlőcukor (glükóz) lebontásához, serkenti a szénhidrát-anyagcserét és segíti a szénhidrátok elégetését. Gátolja a káros glikációs termékek képződését is, és létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében. A benfotiamin, mint a B1-vitamin zsíroldékony formája, védi az idegrostokat körülvevő burkot, így szerepe van az idegkárosodás, azaz a neuropátia kezelésében is. A B6-vitamin szintén idegvédő hatású, hiányát gyakran tapasztalhatjuk rheumatoid arthritises betegeknél is. A B12-vitamin az idegrendszeri pályák védőburkának épségét segíti elő. Ha nincs elég B12-vitamin a szervezetünkben, akkor károsodhatnak a végtagok perifériás idegei, a gerincvelő és a központi idegrendszer is, és megnő a neuropátia kialakulásának valószínűsége is.

A Milgamma® N lágy kapszula ajánlott a csigolyáknál található ideggyökök károsodása, sérülése miatt kialakuló fájdalmakra a nyakban, derékban, vállban, karban. A Milgamma® bevont tabletta ugyancsak kedvező hatású a különböző ideg- és izomfájdalmak esetén. Ez utóbbi ajánlható azoknak is, akik tartanak a B6-vitamin szedésétől. A korábban már említett panaszokon túl a Milgamma® hatékony lehet a reumás megbetegedések kezelésében is.

E két Milgamma® tabletta az idegi eredetű fájdalomcsillapításban is egyre nagyobb szerepet kaphat. Ez köszönhető a hatóanyagkombinációnak, a magas hatóanyag-tartalomnak, és a korábban említett, nagyfokú biohasznosulásnak.

Tehát a benfotiaminnal kombinált idegvédő gyógyszer segíthet sok, a szobafogság miatt kialakuló mozgásszervi panasz enyhítésében, de fontos az is, hogy módot találjunk a mozgásra, és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk karantén idején is.

¹Milgamma® N lágy kapszula alkalmazási előírás

Vissza a tetejére