A neuropátia (=idegkárosodás) felismerése

 

A cukorbetegség részjelenségeként kialakuló idegkárosodás esetén meghatározó fontosságú a szövődmény viszonylag egyszerű eszközökkel történő diagnosztizálása.

E tekintetben alapvető útmutatásul szolgál a klinikai tünetek feltérképezése.

A diagnosztika egyik alapvető összetevője a reflex-kiesés vizsgálata. Az érzőidegrendszer működészavara esetében a legfontosabb az érzéscsökkenés kimutatása. Erre alkalmas lehet a hagyományos orvosi, különösen ideggyógyász szakorvosi vizsgálat, de ugyanakkor egyszerű, minden orvos számára elérhető, olcsó és gyors diagnosztikus eszközök is rendelkezésre állnak.

idegsejt-hálózat; neuron háló;
hangvilla; vibrációérzet mérés

Kalibrált hangvilla

Az érzéscsökkenés kimutatásának egyik lehetősége a kalibrált hangvilla alkalmazása, amely kóros esetben a vibrációérzet csökkenését jelzi. Hat vagy hat alatti érték már idegbántalomra, a vastag, védőhüvellyel borított idegrostok károsodására utal.

monofilament; monofilamentum; nyomáspont

Monofilamentum

Az előbbinél is egyszerűbb módszer a monofilamentum alkalmazása. A nyélre erősített speciális anyagból készült, nylonhoz hasonló szál önsúlya által okozott érintést a beteg vagy megérzi, vagy nem érzi. Amennyiben a beteg nem érzi az érintést, ez klinikai tanulmányok adatai szerint rendkívül megbízható előrejelzője az adott területen várható felületes fekélyképződésnek. A neuropátia következtében kialakuló talpi fekélyek fő jellemzője, hogy azok fájdalmatlanok, így a beteg nem vesz róluk tudomást. A folyamat előrehaladása, a lágyrészek felé történő terjedése súlyos esetekben a láb elvesztését eredményezheti.

A vegetatív idegrendszeri károsodás kimutatása során az egyik egyszerű módszer a vérnyomás fekvő helyzetben, majd ezt követően álló helyzetben történő mérése. Normális körülmények között, álló helyzetben a vérnyomás kissé emelkedik, míg idegkárosodás fennállása esetén az emelkedés helyett csökkenés következhet be, ami egyes ritka esetekben súlyos mértékű is lehet.

Ugyancsak a vegetatív neuropátia részjelenségeként lelassul, „ellustul” a gyomor-bélrendszer működése. E betegek általában hosszú idő óta cukorbetegek, inzulinkezelésben részesülnek. Az inzulin beadását követően a táplálék a gyomorból nem szívódik fel, így hipoglikémia alakulhat ki, mégpedig szokatlan módon az étkezést követő időszakban, amikor egyébként a vércukorértékek általában a legmagasabbak. Ugyanezen betegekben az elhúzódó felszívódás következtében a vércukor csúcsértéke több óra múlva jelentkezhet.

neuroteszt; neuropad

Neuropad® (Neuroteszt)

A Neuroteszt segítségével a vegetatív idegrendszer károsodása diagnosztizálható. Az idegkárosodás részjelenségeként csökken a verejtékmirigyek működése is, így csökken az alsó végtag hőleadó képessége, az érintett betegek nem tudnak izzadni. A folyamat száraz láb és berepedezett bőr kialakulásához vezet.

A Neuroteszt kémiai anyaggal átitatott tesztcsíkot tartalmaz, amelynek felhelyezésével az izzadás mértéke mérhető. Ép viszonyok között a tesztcsík néhány percen belül jellegzetes színreakciót mutat, kék színből rózsaszínre vált, míg a vegetatív idegrendszert érintő idegkárosodás fennállása esetén elszíneződés nem figyelhető meg: a tesztcsík színe kék marad. Amennyiben a verejtékmirigyek funkciója károsodik, várható, hogy egyéb vegetatív idegrendszeri működészavar is fennáll, melynek kimutatására jelenleg hazánkban több Neuropathia Centrumban is van lehetőség.

WÖRWAG Pharma Kereskedelmi Kft. © 2018-21. Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez! Mil/W/2021-91 Szöveg lezárása: 2021.11.15.

Vissza a tetejére