NEUROPÁTIA TUDÁSTÁR VIDEÓK – ORVOSOKTÓL ÉRTHETŐEN A NEUROPÁTIÁRÓL

Neuropátia Tudástár 1. rész:
A neuropátia (idegkárosodás) és tünetei

Mi a neuropátia (más néven idegkárosodás)? Milyen tünetek formájában jelentkezik? Milyen okai lehetnek? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Keresztes Katalin PhD főorvos, belgyógyász, diabetológus, kardiológus. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 2. rész:
A neuropátia (idegkárosodás) és a cukorbetegség kapcsolata

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a neuropátia, azaz idegkárosodás között? Milyen mechanizmus játszik szerepet a kialakulásában, mikor jelentkezik? Egy cukorbeteg milyen tünetekre figyeljen, mikor forduljon orvoshoz? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Rosta László háziorvos, belgyógyász, diabetológus. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 3. rész:
Fájó láb: érszűkület vagy neuropátia (idegkárosodás) okozza?

Melyek a fájó láb leggyakoribb okai? Mi a különbség az érszűkület és a neuropátia (azaz idegkárosodás) okozta fájdalom között? Milyen egyéb jelek különböztetik meg ezt a két betegséget? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Sipos Anikó belgyógyász, diabetológus, háziorvos a Neuropátia Tudástár 3. részében. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 4. rész:
A neuropátia (idegkárosodás) érzőideget érintő tünetei

Milyen típusú fájdalommal jár az érzőideget érintő idegkárosodás (azaz neuropátia)? Mi a neuropátia paradoxona? Ezekre a kérdésekre válaszol az előző részben is szereplő Dr. Sipos Anikó belgyógyász, diabetológus, háziorvos a Neuropátia Tudástár 4. részében. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 5. rész:
A fájdalomérzet csökkenése, mint neuropátiás tünet

Kóros állapot-e, ha nem érezzük a fájdalmat? Mi az összefüggés a neuropátia (idegkárosodás) és a között, hogy hiányzik a fájdalomérzetünk? Előfordulhat-e, hogy nem érezzük meg, hogy feltörte a cipő a lábunkat, ugyanakkor arra ébredünk az éjszaka közepén, hogy fáj a lábunk? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Oláh Ilona, a Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának vezetője, háziorvos, belgyógyász, diabetológus a Neuropátia Tudástár 5. részében. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 6. rész:
A száraz talp, mint neuropátiás tünet

Lehet a száraz talp a neuropátia (idegkárosodás) tünete? Jó, ha izzad a lábunk? Mi a verejték funkciója? Milyen fájdalommentes vizsgálattal mutatható ki, hogy kórosan vízhiányos-e a talpbőr? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Keresztes Katalin PhD főorvos, belgyógyász, diabetológus, kardiológus a Neuropátia Tudástár 6. részében. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 7. rész:
A neuropátia (idegkárosodás) szív- és érrendszeri hatásai

Hogyan érinti a neuropátia (idegkárosodás) a szívet és az ereket? Mi az a „néma” infarktus, és milyen veszélyeket hordoz magában? Neuropátia Tudástár videósorozatunk 7. részében többek között ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Horváth Viktor PhD belgyógyász, diabetológus, kardiológus. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Neuropátia Tudástár 8. rész:
A neuropátia (idegkárosodás) diagnosztizálása – Mit tehet a háziorvos?

Általában milyen, neuropátiára (idegkárosodásra) jellemző tünetekkel fordulnak a betegek a háziorvoshoz? Mit tehet a háziorvos a neuropátia felderítésére? Milyen gyors és fájdalommentes vizsgálati módszereket alkalmazhat? Hova irányíthatja háziorvos a beteget, ahol még alaposabb kivizsgálásban részesülhet? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Hermányi Zsolt Msc. osztályvezető főorvos. A Neuropátia Tudástár támogatója: a Milgamma®.

Vissza a tetejére