HÁTFÁJÁS

A háti gerinc fájdalma nagyon gyakori panasz a mindennapi életben, amely mögött igen sokfajta elváltozás állhat. Nem minden hátfájás mozgásszervi eredetű: hátfájást okozhat például a tüdő- és mellhártyagyulladás, epekő, gyomorfekély, de az idegkárosodás (neuropátia) is.

Oka: Az ún. banális hátfájást (izomfájdalom, kisízületi blokkok) meghűlés, vírusfertőzés, megerőltetés vagy rossz mozdulat is kiválthatja, de ezen a területen jelentkezhetnek az ún. gyulladásos gerincbetegség első tünetei, valamint itt észlehetők leggyakrabban a csontritkulás okozta elváltozások.
A gerinc kóros görbületei is ezen a szakaszon okoznak tüneteket.
Pszichés okok (depresszió, szorongás) is közrejátszhatnak.
A hátfájások gyakran válnak krónikussá (elhúzódóvá).

hátfájás; hát fájdalom; neuropátia; idegkárosodás

Ahogy a leírtakból is kiolvasható, a hátfajdalomnak számos oka és előfordulása lehet, azonban azt vizsgálatok bizonyítják1, hogy ezen esetek nagy részében a fájdalmat több, egymástól független oki tényező is kiválthatja, és egyik okozója pont a neuropátia (idegkárásodás).


1Gudala et al. High Prevalence of Neuropathic Pain Component in Patients with Low Back Pain: Evidence from Meta-Analysis. Pain Physician. 2017 Jul;20(5):343-352.
Haanpää et al. Diagnosis and Classification of Neuropathic Pain. Int Ass Study of Pain 2010 Sep 18/7.
Baron et al. Neuropathic low back pain in clinical practice Eur J Pain. 2016 Jul;20(6):861-73.

Dr. Füri Judit reumatológia-fizioterápia főorvos

A neuropátia (idegkárosodás) kezelésére a benfotiamint és/vagy B6, B12 (idegvédő) hatóanyagokat tartalmazó, vény nélkül kapható Milgamma® készítmények alkalmazása jelenthet megoldást.
Vissza a tetejére