NYAKFÁJÁS

A nyaki gerinc 7 csigolyából áll, a gerinc legmozgékonyabb része, szomszédos a kevésbé mozgékony háti szakasszal. Emiatt ezen a területen lépnek fel legintenzívebben azok az erők, amelyek igénybe veszik a csigolyaközi porckorongokat, szalagokat, kisízületeket, izmokat.

Oka: huzat, meghűlés, vírusfertőzés, gerincsérv, depresszió, szorongás, stressz, rossz tartás.

nyakfájás; nyak fájdalom; neuropátia; idegkárosodás

Ki kell emelni, hogy manapság a nyak-, illetve vállpanaszok leggyakoribb oka a számítógépek túlzott használata. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a fejünket 45-60 fokos szögben tartjuk, hosszú időn keresztül. A nyakunkra ekkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik.  Ennek a tehernek a hatására deformálódhat a nyaki gerinc, a rendellenes tartás izomfeszüléshez, nyak- és vállmerevséghez, valamint fájdalmas izomcsomók kialakulásához vezethet.
A legsúlyosabb ok a porckorongsérv kialakulása: ilyenkor a kitüremkedett porcdarab kapcsolatba kerül az ideggyökkel és előbb az ideg gyulladását, majd funkciózavarát okozhatja.

Tünetek: a kopásos, degeneratív (spondilózis) elváltozások gyakran nem járnak tünetekkel.

Sokan jelentkeznek reumatológiai szakrendelésen, hogy a fej mozgatásakor kellemetlen ropogó, súrlódó, pattogó hangot hallanak. A jelenség önmagában nem veszélyes, csupán a szervezet figyelmeztető jelzése, hogy a porckorongban az életkorral együtt járó változás, „kopás” indult el.

Másoknál az első panasz a visszatérő nyakfájás, amely többnyire reggel jelentkezik.
Súlyosabb esetben a karba is kisugárzik a fájdalom, zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, időnként pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, fülzúgást provokál.

Nyaki porckorongsérv kialakulására kell gondolni nagyfokú nyaki gerinc merevség, felső végtagba is kisugárzó fájdalom, a felső végtag egyes területein jelentkező érzészavar vagy érzéketlenség, a felső végtagi izmok, izomcsoportok elgyengülése, izombénulás, valamint a kezek ügyetlenné válása esetén.

Számos esetben a nyak körüli fájdalmak oka lehet, hogy egy kitüremkedett porcdarab kapcsolatba kerül az ideggyökkel, sérülést okoz, és hosszabb távon gyulladást is eredményezhet. Ilyen esetekben jelenthet segítséget az idegregeneráló hatású Milgamma®.
Vissza a tetejére