Nem kell félned, hogy meghízol, ha Milgammát szedsz!

A vitamin nem hízlal!

A Milgamma® készítmények alapvetően B-vitaminokat tartalmaznak. A Milgamma® N lágy kapszulában háromféle B-vitamin található: benfotiamin (zsírban oldódó B1-vitamin), B6- és B12-vitamin. A Milgamma® bevont tablettában benfotiamin és B12-vitamin, a Milgamma® Neuro 100/100-ban pedig benfotiamin és B6-vitamin van.

A vitaminokról pedig köztudott, hogy nincs energiatartalmuk, tápértékük (ezért is hívjuk őket védőtápanyagoknak), vagyis bármennyit is ennénk meg belőlük, sem jól nem laknánk tőlük, se meg nem híznánk. Ugyanakkor az interneten számos oldalon foglalkoznak azzal a témával, hogy a B-vitaminoknak, és azok közül is a B6-vitaminnak milyen köze van a hízáshoz. Tudományosan azonban sem arra nincs – hitelt érdemlő – bizonyíték, hogy a B6-vitamin súlygyarapodáshoz vezetne, sem arra, hogy a szervezet számos különböző folyamataiban részt vevő B-vitaminok általában ilyen hatással bírnának.

Milyen esetben hízhat mégis valaki, ha B6-vitamint szed?

A magyarázatot valószínűleg abban kell keresni, hogy a B6-vitamin hiánya kóros étvágytalanságot okozhat. Ha pótoljuk a B6-vitamint, akkor az étvágy visszatér. Azok tehát, akiknél korábban B6-vitaminhiány állt fent, súlygyarapodást tapasztalhatnak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez csak akkor igaz, ha a B6-vitamin-pótlás előtt B6-vitamin-hiányos volt valaki.

Hasonló a helyzet, ha bizonyos B-vitaminok hiánya miatt felszívódási probléma alakul ki, vagyis a szervezet nem tudja megfelelőn hasznosítani a tápanyagokat. A B-vitamin pótlása ilyenkor korrigálhatja az emésztést, és visszaállhat a normális működés. Itt megint csak fontos kiemelni, hogy akinek már eleve rendben volt az emésztése, annál a vitaminpótlás nem fogja növelni a tápanyagok felszívódását.

Egészséges embereknél normál táplálkozás mellett a vitaminpótlás nem növeli az étvágyat és nem okoz súlygyarapodást. Ha valaki Milgammát szed, és nem fogyaszt több kalóriát, mint amennyire korához, súlyához képest szüksége van, helyesen táplálkozik, valamint rendszeresen mozog, nem fog meghízni.

Mit értünk helyes, egészséges táplálkozás alatt?

  • Például rendszerességet: azt, hogy a nap folyamán elosztva, kis adagokban visszük be a szükséges kalóriát. A testünk így megszokja, hogy megfelelő időben hozzájut a tápanyagokhoz, és nem kezd el raktározni.
  • Minden alapvető tápanyagból annyit fogyasztunk, amennyire szükségünk van: nem toljuk el az arányokat! Nem csak húst (vagyis fehérjét), nemcsak kenyér- és tésztaféléket (vagyis szénhidrátot) eszünk. És figyelünk rá, hogy zsírokból csak kis mennyiségre van szükségünk!
  • A minőség sem mindegy! A szénhidrátok legyenek teljes kiőrlésű gabonák, mert ezek lassan bomlanak le, és nem kap testünk egy nagy energialöketet. A zsíroknál is érdemes előnyben részesíteni az egészségeseket: pl. olívaolaj, halakból származó zsiradékok.
  • Együnk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt is!

Épp a vitaminok hiánya okozhat hízást!

Érdemes azt is megemlíteni, hogy sokszor éppen a vitaminhiány miatt – és itt nemcsak a B-vitaminokra kell gondolni – lassul le az anyagcserénk! A szervezet pedig éppen a felszívódási problémák miatt kezd el tartalékolni, vagy mivel nem kap eleget egy-egy tápanyagból, további evésre serkent.

Kevesen tudják például, de a C-vitamin hiánya esetén a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű energiát előállítani, ezért nem tudod csillapítani étvágyadat. De a B-vitaminok is hozzájárulnak az anyagcsere rendeződéséhez! A B6 vitamin is – amely Milgamma® N lágy kapszulában és a Milgamma® Neuro 100/100 tablettában is van – serkenti a szénhidrát- és zsíranyagcserét, és emiatt enyhíti a kényszeres evésre való hajlamot is.

Ha valaki mégis tart a B6-vitamin hatásától, választhatja a Milgamma® bevont tablettát, amely nem tartalmaz B6-vitamint. Ezzel pótolhatja szervezete benfontiamin- és B12-vitamin-szükségletét, és biztosíthatja idegei védelmét!

WÖRWAG Pharma Kereskedelmi Kft. © 2018-21. Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez! Mil/W/2021-91 Szöveg lezárása: 2021.11.15.

Vissza a tetejére